SSD disappears after standby/shutdown/crash
Wir veröffentlichen neue Datenschutzrichtlinien um der europäischen DS-GVO, die ab dem 25.Mai 2018 in Kraft tritt, gerecht zu werden. Die neuen Datenschutzrichtlinien können Einfluss auf die Verwendung Ihrer Daten haben. Durch die weitere Nutzung unsere Webseiten stimmen Sie der Verwendung von Cookies, den neuen Datenschutzrichtlinien und den Geschäftsbedingungen zu.
Bitte loggen sie sich ein oder registrieren sie sich.

Einloggen mit Benutzername, Passwort und Sitzungslänge Bitte loggen sie sich ein oder registrieren sie sich.
Erweiterte Suche  

Autor Thema: SSD disappears after standby/shutdown/crash  (Gelesen 2156 mal)

0 Mitglieder und 1 Gast betrachten dieses Thema.

Benjo419

  • Grünschnabel
  • *
  • :
  • Offline Offline
  • Beiträge: 1
SSD disappears after standby/shutdown/crash
« am: 09. Dezember 2021, 13:35:10 »

I have 3 SSD. A Samsung EVO 480, EVO 860 and EVO 870, All connected per SATA cable. This problem only affects the 860 and 870 which are V-Nand.
The 870 was brand new and instantly had the same problem as the 860 already was having.


The problem:
Sometimes when I start my PC (this can be from standby, full shutdown or crash) those 2 drives (or only 1 of them) completely disappear, so not showing up in bios or anywhere.
I can bring them back while windows is booted by just unplugging both power and sata cable and reconnecting. (power first)


What i did:
Tried to mess with windows power settings
Sent one of the drives to samsung support. They reinstalled the firmware and sent it back but problem persists unchanged.
Changed cables and slots.
Tried to enable Rapid mode but OS doesn't boot anymore that way
Updated chipset drivers and some others (SSD firmware already up to date)
Updated Bios
Run some tests with Samsung Magician software, everything seems good as long as they are detected
 

My speculation:
Since it also happens after a crash, im assuming it has nothing to do with windows
There has to be something different about the EVO 840, since it never had that problem. This might be key

My system:
Win 10
MSI x470 gaming pro
Ryzen 7 2700X
16GB Ram
Radeon RX Vega 56
be quiet, Straight Power 11 850W
Fireface UC
Some PCI usb controller
2 internal HDD, 1 external
Gespeichert